Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 217, november 2022 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 3 november 12.30 – 20.30, Webinars historische contexten vwo. Universiteit Utrecht

- 3 november Nascholing Srebrenica in Utrecht

-  4 november Studiedag vmbo, Hogeschool van Amsterdam

-  8 november: Innovators Academy: Tijd voor Geschiedenis (gratis)

- 29 november Workshop examenvragen havo/vwo maken
- 1 december 9.30 – 13.00, Taalgericht geschiedenisonderwijs basis. Universiteit Utrecht
- 1 december 13.30 – 17.00, Taalgericht geschiedenisonderwijs schrijven. Universiteit Utrecht
- 1 december 13.30 – 17.00, Anton de Kom. Universiteit Utrecht
- 19 januari, 15.00 – 18.30, Webinars historische contexten havo. Universiteit Utrecht 

- 26 januari en 9 februari Leergang formatief handelen

    Noordelijke Onderwijsconferentie 2022

    Op 24 november vindt de Noordelijke Onderwijsconferentie 2022 van de Atlantische Commissie plaats met als thema ‘De vertrouwenscrisis als grensoverschrijdende dreiging’. Centraal staat de toenemende polarisatie tussen burger en politiek, op nationaal en internationaal niveau. Waar komt het gebrek aan vertrouwen vandaan? Hoe moet de opkomst van anti-establishment partijen worden geduid? En wat zijn gevolgen hiervan op de internationale betrekkingen? Gastsprekers zijn Prof. Dr. Tom van de Meer (Universiteit van Amsterdam) en Prof. Dr. Dirk Jan Wolffram (Rijksuniversiteit Groningen) Daarnaast worden er workshops georganiseerd door ProDemos en Stichting School & Veiligheid over werkvormen voor het burgerschapsonderwijs en polarisatie in het klaslokaal. Zie http://www.atlcom.nl/onderwijs/  voor meer informatie.

    Workshop examenvragen maken havo/vwo geschiedenis

    Op 29 november organiseert Saskia de Boer een actieve workshop, waarin ze jou als docent praktische handvatten geeft om zelf examenvragen te maken. Saskia is oud-docent geschiedenis en toetsdeskundige bij de divisie Centrale Toetsen en Examens van Stichting Cito. Naast een theoretisch gedeelte in de ochtend waar wordt ingegaan op onder meer het gebruik van bronmateriaal en data, het bepalen van de moeilijkheid van een vraag en het formuleren van een duidelijke vraag met een eenduidig antwoord, ga je de rest van de dag samen met vakdocenten zelf aan de slag met het construeren van vragen. Dat gebeurt in kleine groepen en onder begeleiding van toetsdeskundigen van Stichting Cito, waar groepen na een uur onderling materiaal ruilen om te werken aan mogelijke verbeteringen.
    Meer informatie 

    Het fascisme als hogere vorm van democratie

    Bij uitgeverij boom verscheen recent Fascisme. Oorsprong en ideologie. Historicus Robin te Slaa neemt de lezer in dit boek mee op een historische zoektocht naar de oorsprong en ideologie van het fascisme. Vorige eeuw geloofden miljoenen Europeanen in deze revolutionair-utopische ideologie die haar geestdriftige aanhangers grootse idealen bood om voor te leven, te sterven en te doden. In zijn boek kijkt te Slaa ook vooruit en wordt stilgestaan bij de vraag in hoeverre het fascisme bezig is aan een comeback. Op Historiek staat een interessant fragment waarin we lezen hoe enkele beroemde fascisten zich tot de democratie verhielden. 

    Ondanks verzet van Italiaanse Amerikanen wankelt Columbus op zijn sokkel

    Standbeelden van generaals uit de Amerikaanse burgeroorlog verdwenen al van hun sokkel. Nu worden ook standbeelden van Christoffel Columbus neergehaald, tot ergernis van sommige Italiaanse Amerikanen.
    Lees het hele artikel op de website van Trouw

    Secrets d’Histoire, de Franse successerie

    Secrets d’Histoire is het favoriete geschiedenisprogramma van de Fransen. TV5MONDE zendt vanaf eind oktober weer nieuwe aflevering uit van deze succesvolle televisieserie over bekende historische personen en de mooiste kastelen van Frankrijk. Al sinds 2007 vertelt Stéphane Bernj hierinmet veel sjeu over bekende historische figuren. Het programma is zo geliefd, dat het in Frankrijk op primetime wordt uitgezonden en gemiddeld 2 miljoen kijkers per aflevering trekt.
    Vanaf 31 oktober 2022 is er iedere maandag (21.00 uur) weer een aflevering te zien van Secrets d’Histoire (mét Nederlandse ondertiteling) op de Franstalige zender TV5MONDE. Ziggo biedt deze zender aan, KPN niet.
    Meer informatie

    Gratis lesmodule: 75 jaar Marshallplan

    Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van het Marshallplan heeft de Atlantische Commissie in samenwerking met de Radboud Universiteit een nieuwe lesmodule ontwikkeld. Centraal hierin staat de oorsprong, omvang en impact van het hulpprogramma. Daarnaast gaat er speciale aandacht uit naar de naoorlogse positie van Duitsland en de Europese eenwording. De gratis lesmodule sluit hiermee aan bij het eindexamenonderwerp ‘Duitsland in Europa 1918-1991’ voor het vak Geschiedenis van HAVO en VWO. Zie de website voor meer informatie:    

    Im Westen nichts Neues

    Sinds enkele dagen kun je op Netflix een remake bekijken van misschien wel de beroemdste anti-oorlogsfilm, Im Westen nichts Neues (All quiet on the Western front), gebaseerd op het gelijknamige boek van Erich Maria Remarque. Het is de derde verfilming van het ultieme antioorlogsboek uit 1929. Eerdere films kwamen uit in 1930 en 1979. In dit artikel op Historiek schrijft Kevin Prenger over de versie uit 1930. Deze met twee Oscars bekroonde Amerikaanse productie zorgde in Duitsland (uitgebracht als Im Westen nichts Neues) maar ook daarbuiten voor veel beroering.
    Lees het artikel 

    Britten hebben totaal verschillende voorouders

    Uit 15.000 jaar oud DNA blijkt dat Britten totaal verschillende voorouders hebben. Het oudste menselijke DNA ooit gevonden in Groot-Brittannië vertelt het verhaal van twee verschillende bevolkingsgroepen die naar het eiland zijn gemigreerd aan het einde van de laatste ijstijd.

    Lees verder

    Het Manhattanproject – Amerika stapt in de race om de atoomboom 1942 in infographics. Keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

    Een artikel van Julian Peltier Cyril Azouvi op Historiek met een aantal mooie infographics over het Manhattanproject dat uiteindelijk leidde tot het gooien van de eerste twee atoombommen. 

    The Eagle

    Ook is op Netflix nog steeds de The Eagles te zien, gebaseerd op het beroemde boek De adelaar van het negende van de Britse schrijfster Rosemary Sutcliff. Na alle slechte kritieken viel ’ie me reuze mee, zegt Jona Lendering op zijn weblog Mainzer Beobachter,  en achteraf begrijp ik waarom de kritieken niet betrouwbaar waren.

    Studiedag Holocausteducatie Herinneringscentrum Kamp Westerbork

    Op vrijdag 11 november 2022 organiseren de Commissie Didactiek en Activiteiten van de VGN, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII een studiedag Holocausteducatie, met een gevarieerd programma van presentaties, lezingen en workshops.
    Aanmelding kan door een mail te sturen naar educatie@kampwesterbork  Je ontvangt dan een inschrijfformulier waarop je je workshopvoorkeur en eventuele dieetwensen kunt aangeven.

    Klik hier voor het programma. 

    Zwakbegaafde soldaten moesten naar Vietnam

    Om protesten in grote studentensteden te voorkomen, rekruteert Rusland vooral soldaten uit arme, afgelegen gebieden. Tijdens de Vietnamoorlog hanteerde het Witte Huis een vergelijkbare tactiek. Om geen mondige studenten naar het front te hoeven sturen, verlaagde het Amerikaanse leger de rekruteringsstandaard. Zwakbegaafde mannen werden met een geweer naar de jungle gestuurd en vormden daar niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor hun medesoldaten.

    Lees het korte artikel van Teun Willemse op de website van het Historisch Nieuwsblad.

    Heksenjachten

    Het Engelstalige proefschrift van Steije Hofhuis over de vervolging van 'heksen' is gratis te downloaden via deze website. Het proefschrift heeft op het eind een Nederlandstalige samenvatting. 

    Verschuivende grenzen

    Met dit timelapse filmpje kun je leerlingen laten zien hoe, in de afgelopen bijna duizend jaar, grenzen in Europa zijn veranderd. 

    Waarom zal er altijd oorlog zijn?

    Laat het altijd vrede zijn. Het is een wens die geregeld uitgesproken wordt, maar iedereen weet dat het een utopie is. Een wereld zonder oorlog bestaat simpelweg niet. Tot nu toe in ieder geval. Er zijn altijd weel plekken op aarde geweest waar landen de wapens opnamen. Maar waarom is wereldvrede eigenlijk een utopie en zal er altijd oorlog zijn? Deze laatste vraag staat centraal in dit college (15 minuten op Historiek)  van professor Bertjan Verbeek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

    Geschiedenis Vandaag

    Geschiedenis Vandaag is een website met artikelen en materiaal voor leerlingen en docenten  en wordt gemaakt door collega Jasper Hoekstra.

    Dimensies

    In oktober verscheen nummer 5 van het gratis  vakdidactische online tijdschrift Dimensies. Na het themanummer over Kritisch denken is dit een regulier nummer met vier artikelen. In deze artikelen wordt verslag gedaan van diverse soorten vakdidactische onderzoeken: redeneren over maatschappelijke problemen, omgaan met complexe politieke actualiteiten, vragen stellen bij de doorstroom tussen primair en secundair onderwijs of over de wijze waarop vakoverstijgende begrippen mogelijkheden bieden voor samenwerking tussen onze vakken.  

    Teachflix

    Op Teachflix staan zes gratis korte animatiefilmpjes voor het vak geschiedenis met Nederlandse ondertitels. Bijvoorbeeld en over verschillende perspectieven op Columbus. Een aanrader.

    The Cheddar man

    Separated by 10,000 years but linked by DNA, the Somerset history teacher Adrian Targett  says 'just look at the family resemblance' Retired history teacher Adrian Targett believes he looks like Cheddar man Cheddar Man is believed to be the nation's oldest Briton who lived in 7,150 BC Mr Targett already knows he shares DNA with the skeleton found in 1903 Now he believes a new image of Cheddar Man shows the family resemblance.

    Lees verder. 

    How the Government Used the First World War to Crush the American Left

    There are few episodes in national history as blithely misunderstood as America’s participation in World War I. In the history-textbook summary, the country remained above the fray until German submarine attacks forced President Wilson to renege on his 1916 election promise to keep the country out of the war. Despite their belated RSVP, the well-fed, well-bred American soldiers arrived in Europe as liberators, marched cheerfully into the protracted slaughter, and quickly put paid to the Hun. Back they came to more cheering crowds, and then it was the Roaring Twenties.

    Lees het artikel van Joanna Scutts.

    Nuclear Fears 60 Years After the Cuban Crisis

    When President Biden compared Russia's nuclear threat against Ukraine to the 1962 Cuban missile crisis, it highlighted just how much that Cold War showdown continues to shape our collective psyche.
    Lees het artikel. 

    Rusland en het Westen: zijn zij nou gek of zijn wij het?

    Bespreking van Rusland en het Westen: zijn zij nou gek of zijn wij het?  Ruslands actuele geschiedenis en de westerse verslaggeving hiervan. Uitgeverij Rusland en Oost-Europa Academie, Arnhem, januari 2022. 160 pagina’s., kaarten, literatuur, websites. Paperback, 19 x 13 cm, € 15. ISBN 978-90-817-1397-9.  

    Webinar Digitale geletterdheid in het buitenland: Australië

    Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Maar hoe maakt u leerlingen daadwerkelijk digitaal geletterd? Wat vraagt dat van leraren en lerarenopleiders? Kennisnet, vakvereniging i&i en het Netwerk Lerarenopleiders Digitale Geletterdheid staan stil bij die vragen door over de grenzen heen te kijken. Hoe doen andere landen dat? We beginnen maandag 21 november met Australië.
    Prof. dr. Neil Selwyn is een vooraanstaand wetenschapper, die de afgelopen 25 jaar heeft gewerkt aan onderzoek naar de integratie van digitale technologie in scholen, universiteiten en volwasseneneducatie.
    Meer informatie over dit gratis webinar.

    Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.