Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

5Jaargang 13, nummer 248, april II 2024 

 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

-- 16 april 2024 Eerste Geschiedenis Academy
- 18 april 2024 (vanaf 16.30 uur): Een middagje ouderwets luisteren (voor docenten én leerlingen)

- 19 april 2024 Studiedag Taalgericht Geschiedenisonderwijs

- 19 april 2024 Collegedag over het thema Koloniaal verleden

- 20 mei 2024 Onderwijs Innovatie Festival in Harderwijk
- 7 juni 2024 (vanaf 11.30 uur): Migratie en filmdidactiek in EYE Amsterdam

- 26-32 januari 2025 Educatieve reis naar Polen.

- 14-21 september 2024 Helaas is de Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen in Oost-Polen, waaronder Sobibor, Belzec en Treblinka, volgeboekt. U kunt zich al wel aanmelden voor de reis van 2025 (13 t/m 20 september)..

    Educatieve reis naar Polen

    Aanstaand schooljaar organiseert Hogeschool De Kempel een reis voor leraren naar Polen, incl. Auschwitz. Eerdere deelnemers geven aan dat een reis naar Polen een echte levenservaring is.

    Wil jij je verdiepen in concrete thema’s van wereldburgerschap? Wil jij onderwijs over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog krachtiger vormgeven? Wil je dichter bij de Joodse geschiedenis komen? Wil je de wereld om ons heen én de leefwereld van Poolse kinderen beter begrijpen? Ga mee met deze reis!

    Je reist onder de bezielde begeleiding van Bouke van Laarhoven, opleidingsdocent geschiedenis en onderzoeker Holocausteducatie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst wordt het programma gedeeld en in overleg aangepast aan de groepswensen.
    Meer informatie vindt je op de website van Hogeschool De Kempel.

    Onderduiken in Enschede

  • Het was een unieke situatie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog: de Joodse Raad in Amsterdam bepaalde voor heel Nederland dat de Joden vooral moesten doen wat de Duitsers hun opdroegen, maar Enschede trok haar eigen plan. Joden werden juist geholpen om onder te duiken, om zo te proberen uit handen van de bezetter te blijven. Schrijfster Michal Citroen dook voor haar boek 'Een Adres' in de geschiedenis van de Joodse onderduik. "Na de razzia in Enschede in september 1941, waarbij mensen naar concentratiekamp Mauthausen werden gestuurd die niet meer terugkwamen, was de gedachte: dit nooit meer."
    Lees verder

    Oudste werktuigen tot nu toe gevonden

    In Kenya hebben wetenschappers werktuigen gevonden die zo'n 3,3 milhoen jaar oud zijn en dus gebruikt moeten zijn door 'dieren'.
    Lees het artikel op Science.

    Romeinse bouwplaats gevonden in Pompeï: Bijna 2000 jaar onaangeroerd

    Toen de Vesuvius uitbarstte, stopten werklui halsoverkop met de bouw van een groot huis. Nu vormt het half afgebouwde huis een archeologische schatkamer, die nieuwe inzichten geeft in het indrukwekkende gebruik van beton door de Romeinen.
    Lees verder. 

    Dikke gladiatoren: Het onderzoek

    In 2008 interviewde Andrew Curry voor Archaeology Magazine de Oostenrijkse paleopatholoog Karl Grossschmidt over diens onderzoek van de botten van gladiatoren van de begraafplaats in Efese. Grossschmidt vertelde:
    Gladiatoren hadden onderhuids vet nodig. Zo’n vetkussen beschermde tegen snijwonden en schermde in een gevecht de zenuwen en bloedvaten af.
    Hij baseerde deze analyse op het sterk vegetarische dieet van de antieke vechters. Dat bestond uit gerst en bonen. Al snel deed het idee de ronde dat gladiatoren dik waren. Hoe zit dit?
    Lees de blog van Svenja Fabian-Grosser 

    De 'Grote Volksverhuizingen'

    De 'Grote Volksverhuizingen' staat in de kop van dit stukje niet voor niets tussen aanhalingstekens. Op de term is namelijk nogal wat af te dingen, zoals Jona Lendering, laat zien in een tweetal blogs. Dit soort blogs laten maar weer eens zien hoe belangrijk inhoudelijke (naast vakdidactische) nascholing is voor docenten.

    In de Antwerpse kathedraal was het vroeger een drukte van belang (en het stonk er vreselijk)

    In 2021 promoveerde Wendy Wauters tot doctor in de kunstwetenschappen met haar proefschrift De beroering van de religieuze ruimte; de belevingswereld van de kerkganger in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekerk, ca. 1450-1566. In haar proefschrift werpt zij via uitgebreid bronnenonderzoek een licht op de betekenis die de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekerk – in 1559 werd Antwerpen een bisdom en werd de kerk tot kathedraal verheven – had voor de laatmiddeleeuwse stedeling.
    Met haar boek De geuren van de kathedraal, de overweldigende 16de eeuw in Antwerpen, zorgt de auteur in 2023 voor een make-over van haar proefschrift.
    Lees verder

    Een Indiaanse geschiedenis van de Verenigde Staten. Onderwerping of ontmoeting?

    Begin dit jaar verscheen De herontdekking van Amerika – het inheemse perspectief van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Auteur is Ned Blackhawk, hoogleraar Geschiedenis en American Studies aan Yale University. Hij is tevens lid van de Te-Moak-stam, die deel uitmaakt van de westelijke Shoshones van Nevada.
    Lees de recensie van Joost Eskes op Historiek 

    De kijk op kolonisatie (door de eeuwen heen)

    Als één menselijke activiteit in de loop der tijd een volkomen andere waardering heeft gekregen, dan is het wel de kolonisatie van andere landen en volkeren. Wie daar nog iets goeds over hoort bevindt zich echt in een vreemd land. Voor ons is het nauwelijks te bevatten, maar toch werden overzeese bezittingen tot en met de jaren vijftig van de vorige eeuw beschouwd als statussymbolen van het moederland. Bovendien werden koloniën algemeen gezien als onderontwikkeld, waar alleen de kolonisator verandering in kon brengen. Deze ‘beschavingsmissie’ werd door de Engelse schrijver Rudyard Kipling in het gedicht ‘The White Men’s Burden’ als volgt omschreven:
    Lees het artikel van Piet Emmer op Historiek

    De Joodse Raad

    De EO-serie De Joodse Raad is in de media geprezen als waarheidsgetrouw en begripvol. Op beide kwalificaties is veel af te dingen, schrijft emeritus-hoogleraar Johannes Houwink ten Cate.
    Lees verder

    ‘Deze serie wekt meer begrip voor de Joodse Raad dan historici ooit zouden kunnen’

    Nederland heeft de afgelopen weken massaal naar het historische drama De Joodse Raad gekeken. De kritieken waren unaniem lovend. Het kan dan best verfrissend zijn – en ook verleidelijk – om ook eens wat kritische kanttekeningen te plaatsen, zoals emeritus-hoogleraar Holocaust- en genocidestudies Johannes Houwink ten Cate doet in Historisch Nieuwsblad. Eigenlijk zou ik daarover moeten zwijgen, omdat de schrijfster van de serie mijn geliefde is. Maar als auteur van De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam 1941-1943 (2022) moet ik erop wijzen dat Houwink ten Cates betoog ernstig rammelt.

    Lees verder

    Recensies

    De showman. De invasie die de wereld schokte en van Volodymyr Zelensky een leider maakte
    Simon Shuster (2024).De showman. De invasie die de wereld schokte en van Volodymyr Zelensky een leider maakte. Uitgeverij Hollands Diep, Amsterdam/Overamstel, Antwerpen, februari 2024
    Paperback, 21x15x4 cm, € 24,99. 462 pagina’s, kaart, foto’s, noten. ISBN 978-90-488-7212-1

    - De trein naar het Imperium
    Maja Wolny (20240. De trein naar het Imperium (vertaling van Pociag do Imperium). Reizen door het Rusland van nu. Uitgeverij Manteau, Antwerpen, maart 2024. Paperback, 21 x 14 cm, 280 pagina’s, foto’s, € 23,50. ISBN 978-90-223-4043-1

    - Een tussenweg is er niet - Biografie Ds. J.H. Zelle (1907-1983)

  • Bilker, Bearn. Een tussenweg is er niet - Biografie Ds. J.H. Zelle (1907-1983). ISBN : 9789464711394. 504 blz. Gorredijk: Noordboek.39,90 euro.

  • - Alkibiades
    Ilja Leonard Pfeijffer. Alkibiades. Amsterdam, De Arbeiderspers , 2023, 943 blz. – ook als e-boek.


    • Laatste toevoegingen op Histoforum

      De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.