Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

5Jaargang 13, nummer 258,  november I 2024 

 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 7 november 2024 Dag van de Geschiedenisdidactiek

-14 en 15 november, VGN-didactiekconferentie   

- 28 november, 16.30-19.30 uur: Vakbijeenkomst over curriculum en vakvernieuwing geschiedenis (ism SLO)

- 3 december 2024 gratis webinar met als titel ' Bruggen bouwen deel II: naar een verbinding tussen het voortgezet en hoger geschiedenisonderwijs'.

- 26-31 januari 2025 Educatieve reis naar Polen. 

- 13-20 september 2025 Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen Belzec, Treblinka en Bobibor.

Ook leerlingen op het vmbo moeten goed geschiedenisonderwijs krijgen

Onderwijs De invoering van een nieuw praktijkgericht programma op het vmbo gaat ten koste van het vak geschiedenis. Terwijl jongeren historische kennis nodig hebben om de complexe werkelijkheid te begrijpen, schrijven Gijs Korenblik en Hendri Schut.
Lees verder 

Zie ook: Trouw-130223-Redactioneel-Commentaar.pdf

Gratis webinar KNHG/VGN over aansluiting vo-ho

Oop dinsdag 3 december, 16.00-17.30 organiseren KNHG  en VGN een gratis webinar met als titel 'Bruggen bouwen deel II: naar een verbinding tussen het voortgezet en hoger geschiedenisonderwijs'.
Max. 50 deelnemers, dus wees er snel bij!
Aanmelden kan al via: info@knhg.nl

Nieuwe databank toont welke Belgen in het verzet zaten

Belgen die willen weten of hun voorouders tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij verzetsactiviteiten, kunnen sinds deze week een nationale databank raadplegen. Het online platform, getiteld ‘Resistance in Belgium’, bevat informatie over duizenden verzetsleden.
Lees verder

Waar is Columbus geboren

Al jarenlang wordt gespeculeerd over de afkomst van de beroemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus, die in 1492 met een expeditie onverwachts het Amerikaans continent bereikte. Volgens de meeste geschiedenisboeken werd de ontdekkingsreiziger rond 1450 geboren in het Italiaanse Genua, maar er zijn talloze alternatieve theorieën geweest over zijn geboorteplaats. Zo zijn bijvoorbeeld ook Griekenland, Frankrijk en Schotland genoemd. Spaanse wetenschappers beweren nu het mysterie te hebben ontrafeld.
Lees verder op Historiek  

Grote Vikingbegraafplaats gevonden in Denemarken

Deense archeologen hebben bij het dorp Åsum, ten oosten van de stad Odense, meer dan vijftig goed bewaard gebleven skeletten uit de Vikingtijd gevonden. Bij de skeletten zijn verschillende grafgiften aangetroffen die oorspronkelijk afkomstig zijn van buiten Denemarken, wat extra bewijs levert voor het feit dat de Vikingen uitgebreide handelsreizen maakten.
Lees verder op Historiek  

Is een vraag een havo- of een vwo-vraag?

In dit artikeltje heb ik mij de vraag gesteld: Wanneer is een vraag een havo-, wanneer een vwo-vraag? Anders gezegd, hoe maak je onderscheid tussen opdrachten waarvan je verwacht dat de gemiddelde vwo-leerling die wel kan maken, maar waar de gemiddelde havoleerling te veel moeite mee zal hebben?
Jaren geleden heb ik ook weleens eens gekeken of er in vorm en inhoud verschillen te benoemen waren tussen de vragen in het havo- en het vwo-examen. Qua vorm heb ik nauwelijks of geen verschil kunnen waarnemen, geen noemenswaardig verschil in soort bronnen, in de lengte van de bronnen of in het type vraag. En als er inhoudelijke verschillen zouden zijn wat betreft moeilijkheidsgraad, dan zou ik de havo- en de vwo-vragen toch moeten kunnen identificeren?

 

Omdat ik betwijfel of dit inderdaad eenvoudig is heb ik in een tweetal testen twintig vragen verzameld met de vraag 'Gaat het telkens om een havo-vraag of een vwo-vraag? Vervolgens is het mogelijk om van dezelfde vragen de moeilijkheidsgraad in te schatten. Mocht u de uitdaging aangaan, dan ben ik heel benieuwd naar de resultaten.

 

Op 5 november geeft Cito workshops voor veel vakken over het maken van examenvragen. Een van de aspecten die daarin aan de orde komen is het bepalen van de moeilijkeid van een vraag. Mocht iemand van de lezers van deze nieuwsbrief de workshop gaan volgen, dan zou ik heel graag willen weten wat er over dit aspect wordt gezegd. Een mailtje daarover wordt zeer op prijs gesteld.

De Saksen

'Luit van der Tuuk, die u wellicht kent van zijn boeiende boeken over de Franken, Dorestad, de Friezen (e-book), Bonifatius en de Vikingen, heeft' , zegt Jona Lendering in zijn blog, 'alweer een mooi boek geschreven. Het heet gewoon De Saksen, en dat is, zoals hij in de inleiding al aangeeft, een kneedbaar begrip. Eeuwenlang waren de Saksen vooral degenen die door anderen werden aangeduid als de Saksen.'
Lees de hele blog.

Kruistocht in spijkerbroek

In 2024 verscheen de vijfennegentigste druk van de historische roman Kruistocht in spijkerbroek (1973) van de Nederlandse auteur Thea Beckman (1923-2004). Kruistocht in spijkerbroek behoort nog steeds tot de meest geliefde en meest verkochte Nederlandstalige jeugdboeken en is intussen uitgegroeid tot een klassieker, die een blijvende plaats heeft verworven in de canon van de Nederlandse jeugdliteratuur.

- Werkbladen voor de leerlingen

- Achtergronden voor de docent 

Moeders, mystici en  maîtresses

In alle periodes van de geschiedenis wordt de rol van de vrouw onderschat en onderbelicht. Dit geldt misschien nog het meest voor de vroege middeleeuwen. En dat is erg spijtig, zo betoogt Luit van der Tuuk. Door te kijken naar de positie van de vrouw in de samenleving, hun identiteit en de kenmerken die aan hen werden toegeschreven wordt duidelijk dat het stereotiepe denkbeeld over deze periode allesbehalve correct is. Ja, mannen legden vrouwen talloze en uiteenlopende restricties op, maar daar is nog niet mee gezegd dat vrouwen zich daaraan hielden.

Moeders, mystici en maîtresses gaat over de vrouwen die zich niet bij hun door mannen bepaalde rol neerlegden, maar een eigen lijn trokken. Zij bewezen dat de verhouding man-vrouw verre van zwart-wit is, en daarmee zijn
ze nog steeds een bron van inspiratie voor vrouwen die vandaag de dag voor emancipatie strijden.

Verschijnt op 5 december 2024. 

HistoryRepeated

HistoryRepeated is een nieuw YOUTUBE kanaal dat met drones historische plekken filmt en daarmee historische verhalen vertelt. In een eerste videoguide leggen zij de geschiedenis uit van het Muiderslot, of Muiderslot of Kasteel Amsterdam, in Muiden, Holland. De moord op Graaf Floris de Vijfde door Gerard van Velsen wordt behandeld, met ook een korte achtergrond over de stad Muiden. Vervolgens wordt de bouw van het middeleeuwse kasteel uitgelegd, samen met de militaire kunst van het verdedigen van forten als deze. Met de uitvinding van het kanon wordt het Muiderslot minder belangrijk voor de verdediging en wordt het een luxueuze residentie voor de Nederlandse Shakespeare P.C. Hooft in de 17e eeuw, de Nederlandse Gouden Eeuw. Na een rol te hebben gespeeld in oorlogen met Frankrijk en Spanje, raakt het kasteel in verval voordat het vanaf de 20e eeuw wordt hersteld.

De Notre Dame

Op Mainzer Beobachter, de blog van Jona Lendering, staan vier blogjes over allerlei aspecten van de Notre Dame, geschreven door Hans Overduin. Handig om aan de hand van deze ker allerlei aspecten van de late middeleeuwen met je leerlingen te bespreken. Het eerste blog vind je hier.

Recensies

Israël-Palestina
Derk Walters (2024). Israël-Palestina. Uitgeverij Athenaeum-Polak&Van Gennep, Amsterdam /L&M, Antwerpen, september 2024. Paperback, 155 pagina’s, 17 x 11 cm, kaartjes, literatuur. ISBN 978-90-253-1710-2; € 15.

  • L’Ukraine.Atlas géopolitique d’une idée européenne

  • Romain Dorvek, Philppe Lemarchand, Pascal Orcier, Nina Plitko, Raymond Woessner (2024). L’Ukraine.
    Atlas géopolitique d’une idée européenne. Editions Atlande, Neuilly, april 2024. Paperback, 172 pagina’s.
    Kaarten, foto’s, grafieken, verklarende woordenlijst. ISBN 978-23-503-0818-0; € 25.

Hitlers mensen

Richard J.Evans (2024). Hitlers mensen. Gezichten van het Derde Rijk. Recensie van Kevin Prenger.


    • Laatste toevoegingen op Histoforum

      De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.