artikelen over geschiedenis didactiek

Leerlijn geschiedenis

Rekenen/wiskunde en taal hebben een referentiekader. De moderne vreemde talen hebben een Europes Referentie Kader (ERK). Is het mogelijk om ook voor geschiedenis een dergelijk referentiekader te maken?

De Beeldenstorm


Opdracht 1

Bron

 

 

Gebruik de bron

Een uitspraak: 'De Beeldenstorm brak los op het hoogtepunt van de kettervervolgingen in de Nederlanden.'

Beredeneer of deze uitspraak juist is.

Opdracht 2

Museum Catharijneconvent heeft een overzichtstentoonstelling samengesteld over de Utrechtse laatmiddeleeuwse beeldhouwkunst. Titel van de tentoonstelling luidt: Ontsnapt aan de Beeldenstorm.

Aan de hand van negentig beelden laat de tentoonstelling zien hoe hoog de kwaliteit was van de Utrechtse beeldhouwkunst.

Geef een verklaring voor de titel van de tentoonstelling 'Ontsnapt aan de Beeldenstorm'.

Opdracht

Bron

Op 24 augustus stuurde gravin Anna om 4 uur 's nachts een bode naar het Maria-Wijngaard klooster, met de boodschap alle waardevolle voorwerpen te verbergen. De beeldenstormers kwamen de volgende dag echter niet opdagen, omdat zij te vermoeid waren. Gravin Anna had de nonnen van het Maria-Wijngaard klooster gewaarschuwd, omdat zij persoonlijk bevriend was met de priores van Maria-Wijngaard. ( ... )

De zusters verwachtten wederom belaagd te worden, maar de beeldenstormers waren moe en hun hamers en bijlen waren te zwaar beschadigd voor een tweede actie. ( ... ) De volgende dag was dan toch het Maria-Wijngaard klooster aan de beurt. Twee burgers hadden de beeldenstormers echter weten over te halen tot concessies; de Beeldenstorm van het klooster zou overdag plaatsvinden, de stormers zouden geen geweer, bijl of hamer meenemen, en de kreet 'viva de geusen!' zou achterwege blijven. De reden dat er concessies gedaan werden, is dat Maria-Wijngaard binnen de stadswallen lag, in het gebied waar het stadsbestuur bevoegdheid had om maatregelen te nemen. Bovendien hadden enkele beeldenstormers verwanten onder de nonnen.

Gebruik de bron

Een stelling: Alle beeldenstormers waren protestant

Beredeneer met behulp van gegevens uit de bron of deze stelling juist is.

Opdracht

Bron


Lijst met personen die door Alva's bloedraad zijn veroordeeld voor hun deelname aan de Beeldenstorm.


Gebruik de bron

Een stelling: De Beeldenstormers waren armoedzaaiers.

Beredeneer met behulp van gegevens uit de bron of deze stelling juist is.

Opdracht

Bron


Een Engelse ooggetuige schrijft over de beeldenstorm in Antwerpen:
"Vandaar trokken zij deels naar parochiekerken, deels naar godshuizen en richtten er zo'n verwoesting aan dat ik niet geloof dat er ooit een dergelijke vernieling in een nacht tot stand is gebracht. Het wonderlijkste is echter dar ze zo weinig in getal waren, want ik zag in sommige kerken hooguit tien of twaalf die braken, meestal kwajongens of ander gespuis die 'vive les geux' riepen. Er stonden echter wel veel kijkers en aanstichters bij. In de stad zelf was het rustig en stil alsof er niets in de kerken te doen was geweest. Met vele anderen gingen we rondlopen om te zien wat er was voorgevallen. In de Onze Lieve Vrouwekerk zag het eruit als een hel, er branden wel duizend toortsen en er was veel leven. Een getier en geraas, alsof hemel en aarde vergingen van al die beelden en kostbare kunststukken die omvergehaald en aan stukken geslagen werden. De verwoesting was zo groot dat er geen plaats was om door te dringen.

Gebruik de bron

Een uitspraak: De beeldenstormers in deze bron waren protestant.

Toon met behulp van gegevens uit de bron aan dat deze uitspraak juist is.

Opdracht

Bron

In Culemborg gaf graaf Floris van Pallandt het bevel de altaren in zijn stad te vernielen. Hij liet in de kerk het middagmaal opdienen en at er met zijn gezelschap. Zij begingen er tal van oneerbiedigheden jegens het Heilig Sacrament( d.i. het brood dat bij de Heilige Mis wordt gebruikt) en zelfs de gruwel er zijn papegaai mee te voeren.

Gebruik de bron

a. Op welke gebeurtenis heeft deze bron betrekking? Licht je antwoord toe.
b. Was graaf Floris van Pallandt protestant of katholiek?. Licht je antwoord toe.
c. Was de schrijver van deze bron protestant of katholiek?. Licht je antwoord toe.


 

  •  

    u