artikelen over geschiedenis didactiek

Beter worden in geschiedenis

Geschiedenis is een moeilijk vak. Het gaat namelijk niet om het uit je hoofdd leren van jaartallen en historische feitjes, maar om historisch denken en redeneren en dat is niet gemakkelijk. Maar je kunt het wel leren. Op deze pagina's staan  tips om steeds beter te worden in geschiedenis.

Historische begrippen en concepten

In elk onderwerp komen historische begrippen aan de orde. Sommige van die begrippen komen maar een keer voor (unieke begrippen), maar andere begrippen veel vaker (generieke begrippen). Daarnaast spelen concepten een belangrijke rol. Een concept bestaat uit een aantal begrippen. Democratie, revolutie of macht zijn bijvoorbeeld begrippen. BIj het concept democratie gaat het bijvoorbeeld over volk, burgers en vertegenwoordigers. Het concept macht is bij geschiedenis zo'n  belangrijk concept dat we ook wel spreken van een kernconcept of sleutelconcept.

 

Telkens als het kernconcept macht aan de orde komt kun je dezelfde vragen over macht stellen. Groot voordeel daarvan is dat je veel gemakkelijker kunt kijken naar overeenkomsten en verschillen in macht in verschillende periodes:

1. Wie heeft of wie hebben de macht?
2. Over wie of wat hebben zij macht?
3. Waarom hebben zij macht? Waarop is macht gebaseerd (geld, grond)?
4. Van wie is de macht afkomstig (legitimiteit van macht)?
5. Om wat voor soort macht gaat het, politieke, economische of kerkelijke macht?

 

Wat moet je kunnen?

Je moet een omschrijving van een begrip of concept kunnen geven en deze gebruiken bij historisch denken en redeneren.

 

Hoe word je daarin steeds beter?

Je wordt beter in het gebruik van begrippen en concepten als je omschrijving ervan steeds nauwkeuriger en genuanceerder wordt.

 



 

  •  

    u