Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 8, nummer 157, december 2019 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’, Jeruzalem, 27-12-2019 t/m 05-01-2020

Workshop Historische Context het Britse Rijk, 24 januari 2020 in Utrecht

- Geschiedeniscongres, 13 maart 2020 

NSB

'NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) – Opkomst en ondergang: Geschiedenis van de Nederlandse politieke partij, 1931 tot 1945' is de titel van een artikel op Historiek over de geschiedenis van deze beweging.    

Xerxes in Griekenland

Jona Lendering, historicus en werkzaam in de wetenschapsvoorlichting en bekend van zijn websites MainzerBeobachter.com en Livius.org, vertelt in Xerxes in Griekenland het verhaal van een grote historische confrontatie: de Perzische Oorlog. In het Oosten woonden arrogante despoten en onderdrukte volkeren, in het Westen leefde de ware vrijheid. Dat de Grieken 2500 jaar geleden de Perzen versloegen, redde de westerse beschaving. Dit geschiedbeeld was in de twintigste eeuw dood en begraven, maar is ten tijde van de Amerikaanse invasie van Irak als een zombie teruggekeerd. In het boek worden de de Perzische Oorlogen beschreven, van de veldslag bij de pas van Thermopylae tot de zeeslag bij Salamis. De auteur laat zien waarom het oude beeld niet klopt en toont het belang van een vakopleiding als historicus.
Xerxes in Griekenland | De mythische oorlog tussen Oost en West | Jona Lendering | 9789401916509 | € 20,00 | Verschijnt 3 december 2019.  

De V.S. en de Volkenbond

The Last Time America Turned Away From the World:  The unknown story behind Henry Cabot Lodge’s campaign against the League of Nations.is een artikel van John Milton Cooper, emeritus  professor geschiedenis aan de  University of Wisconsin-Madison.  

Formatief handelen

Renske Val (12-18) schreef een uitgebreide blog over een matserclass van Harry Fletcher-Wood over formatie handelen met veel links. 

Formatief handelen en het ontwikkelen van lesmateriaal

Hoe kies of ontwikkel je lesmateriaal dat geschikt is om er formatief mee te werken? Begin er om te beginnen mee om het boek dicht te laten en je aantal essentiële vragen te stellen.
Lees verder 

Formatief handelen en het analyseren van spotprenten

Leerlingen vinden het vaak moeilijk om historische spotprenten te analyseren. Hoe kun je leerlingen helpen hierin steeds beter te worden? Bijvoorbeeld door meer formatief te werken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dat zou kunnen doen. Elders op Histoforum vindt u veel meer informatie over het werken met spotprenten (inlogggegevens via kaap@kpnmail.nl) .   

China

Oud-docent en Chinakenner Jef Abbeel besprak voor Histoforum het recente boek van Jan van der Putten over China. Jan van der Putten (2019). Fabels over China: Hardnekkige westerse misvattingen over de nieuwe wereldmacht. ISBN 9789044541809 / Paperback / 318 pagina’s / 21 x 13 cm / € 19,50. Uitgeverij De Geus, A’dam / L&M, Antwerpen, september 2019.

Op deze pagina staat een overzicht van bijna dertig besprekingen van boeken over de geschiedenis van China.

Humor in 1561: als held op sokken naar huis

Van zotheid om de zotheid tot geintjes met seintjes; in de zestiende eeuw werd wat afgelachen. Bas Jongenelen onderzocht de humor van 1561, een jaar waarin veel humoristische teksten bewaard bleven dankzij twee grote kunstfestivals. Op 12 november promoveerde hij aan de Radboud Universiteit. ‘Humor vergaat snel. Ik zou de grappen niet navertellen op verjaardagen.’
Bas Jongenelen | Humor in 1561: Comt sotten / helpt sottelijck sotheyt bedrijven | Het proefschrift van Bas Jongenelen is bij iedere boekwinkel te bestellen via ISBN 9789402198690.
Lees verder 

De ontcijfering van het hiërogliefenschrift

In dit filmpje van Livius.org legt Sigrid van Roode van het Rijksmuseum van Oudheden aan Jona Lendering uit hoe het  hiërogliefenschrift werd ontcijferd.

DNA en geschiedenis

Als eerder schreef ik in de Histoforum nieuwsbrieven over het belang van DNA-onderzoek, met name voor onze kennis over de oudheid. Uit een recent grootscheeps dna-onderzoek op oude Romeinse botten blijkt dat de bevolking van de stad Rome in de vroege keizertijd (0-300 n.Chr.) ingrijpend van samenstelling veranderde. Tweederde van de 48 onderzochte skeletten uit die tijd had een dna-signatuur uit het (‘Griekse’) oostelijke Middellandse Zeegebied en het (‘Syrische’) Midden-Oosten. Dat was een grote breuk met de tijd daarvoor, toen die signaturen vrijwel volledig ontbraken. In de late keizertijd en daarna verdween de oostelijke invloed weer. 

Bier in de middeleeuwen

Als groot liefhebber van bijzondere bieren kan ik er natuurlijk niet omheen om melding te maken van het boek 'Brouwen aan de Eem van 'bierprofessor' Leen Alberts. Hij  won met dit boek in 2019 de Joop Witteveenprijs voor het beste historische boek over de Nederlandse eetcultuur. In dit boek vertelt hij  het verhaal over de Nederlandse brouwcultuur in de Middeleeuwen, in het bijzonder in Amersfoort. Waarom er zo weinig bier in Amsterdam werd gebrouwen, vertelt hij in een interview dat u kunt beluisteren op deze website.  

De historische canon

Zoals we van Jona Lendering gewend zijn, een prikkelende blog, nu over de historische canon. 'De commissie Van Oostrom  beperkte zich tot de opsomming van vijftig objecten: de hunebedden, de Romeinse limes, Willibrord, Karel de Grote en zo voort. U vindt de hele lijst hier. Het zijn allemaal onderwerpen die zich prima lenen voor een verstrooiend blogje hier of een amusante causerie daar, maar met geschiedenis heeft het vijftigtal natuurlijk weinig te maken. Het leek me zinvoller een canon op te stellen waarmee de geschiedvorsing zich wél toont als de wetenschap die ze is. Ik presenteer ruim dertig dingen waarvan ik zou willen dat meer mensen er iets van wisten. U mag de lijst zelf uitbreiden tot vijftig, want wat heb je aan een canon waar nou net dat ene item aan ontbreekt dat u er zelf echt bij wilde hebben?
Lees verder  

Executie in 1745

Gedetailleerde beschrijving van de executie van een moordenaar in 1745. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.  Met dank aan Ad van der Zee.

 


Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.