artikelen over geschiedenis didactiek

Knockout

Een opmerkelijk moment in het olympisch karatetoernooi. Karateka Sajjad Ganjzadeh heeft de allereerste gouden medaille veroverd in de klasse +75 kilogram, 

Karateka Ganjzadeh gaat knock-out, maar wint toch goud

Opmerkelijk aan de zege van de  Iraniër Ganjzadeh was niet zozeer dat hij gewonnen had, maar wel dat hij niet meer op de mat stond toen de jury hem de zege toewees. Na een trap van zijn tegenstander Tareg Hamedi uit Saudi-Arabië was de Iraniër knock-out gegaan (1).

 

Het leek er op dat de eerste gouden olympische plak ooit voor Saudi-Arabië zo goed als zeker was, maar toen ging het mis. Hamedi raakte Ganjzadeh met een trap vol op de kin waardoor de Iraniër knock-out ging. Ganjzadeh werd afgevoerd, waarna de jury besloot Hamedi te diskwalificeren voor een gevaarlijke aanval (een hansoku).

Eenmaal bij zinnen kreeg de Iraniër een mooi bericht: hem was het allereerste olympisch goud toebedeeld. Ik ben blij met het goud zei Ganjzadeh, maar niet met de manier waarop ik heb gewonnen.

 

Maar het kan nog gekker


Op de vierde dag van de klassieke Olympische Spelen stond het pankration, een combinatie van worstelen, judo en een beetje boksen, op het programma. Dit was het onderdeel van de legendarische Arrachion. Over diens laatste prestatie wordt een vreemd verhaal verteld. Arrachion had het pankration al twee keer gewonnen en stond voor de derde keer in de finale. Zijn tegenstander had hem in de schaargreep vast en kneep op hetzelfde moment zijn keel dicht.Toen brak Arrachion een teen van de man. Terwijl Arrachion door wurging stierf, gaf zijn tegenstander door de pijn in zijn teen de strijd op. De jury riep Arrachion tot winnaar uit en legde een krans van olijftakken op zijn dode lichaam (2).

 


Ook bijzonder
De bokser Kleomedes had tijdens een wedstrijd op de klassieke Olympische Spelen zijn tegenstander per ongeluk gedood. De juryleden weigerden hem als overwinnaar te beschouwen. Kleomedes was hierom zeer bedroefd en keerde naar huis terug. Daar aangekomen, stapte hij een school binnen. waar op dat moment 60 kinderen waren. Hij haalde de zuil omver die het dak stutte. De school stortte in en bedolf de kinderen. De inwoners waren hierover razend en achtervolgden Kleomedes om hem te stenigen. Maar hij vluchtte de tempel van Hera in. Daar zag hij een kist staan, hij kroop erin en deed het deksel boven zich dicht. Zijn achtervolgers probeerden het deksel op te lichten, maar tevergeefs. Tenslotte braken ze de kist open, maar troffen er geen Kleomedes in aan, dood noch levend. Verbaasd over dit wonder zonden ze boden naar Delfi en raadpleegden het Orakel. Dit gaf het volgende advles: 'Kleomedes is de laatste van de helden. Eer hem met offers, want hij is geen gewone sterveling'· Sindsdien vereerden zijn stadsgenoten Kleomedes als een goddelijke held (3).

 



Noten
1. https://nos.nl/tokyo2020/artikel/2393057-karateka-ganjzadeh-gaat-knock-out-maar-wint-toch-goudganjzadeh

2. http://histoforum.net/olympischespelen/index.htm 

3.(Pausanias, Rondreis door Griekenland VI, 9, 6-9
 

 

 


 

  •  

    u