Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 220, december 2022 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 12 januari, 13.30 – 17.00, Taalgericht geschiedenisonderwijs basis.
- 19 januari, 15.00 – 18.30, Webinars historische contexten havo. Universiteit Utrecht 

- 19 januari 17.00-19.00. Vakbijeenkomst: Uitwisseling lesmateriaal gericht op differentiatie over de context Duitsland

- 26 januari en 9 februari Leergang formatief handelen
- 9 maart, 9.30 – 13.00, Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Universiteit Utrecht 
- 9 maart, 13.30 – 1700, Historische Context Het Britse Rijk 2.0. Universiteit Utrecht 
- 9 maart, 9.30 – 13.00, Historische Context Verlichting 2.0.Universiteit Utrecht 
- 9 maart, 13.30 – 17.00, Historische Context Steden en Burgers 2.0. Universiteit Utrecht 

- 17 maart Nationaal Geschiedeniscongres in Fort Vechten in Bunnik.
- 6 april, 9.30 – 13.00, Taalgericht geschiedenisonderwijs basis. Universiteit Utrecht 
- 6 april, 13.30 – 17.00, Taalgericht geschiedenisonderwijs schrijven. Universiteit Utrecht 
- 6 april, 13.30 – 17.00, Historische Context China 2.0. Universiteit Utrecht 

- 1-6 mei Studiereis Berlijn (Holocaust, Anne Frank, W.O.II)

    Belangrijk: Veldraadpleging docenten geschiedenis havo/vwo over kenmerkende aspecten in het CE!

    Cito en CvTE onderzoeken of we in de komende examenjaren de kenmerkende aspecten kunnen afdrukken in het bronnenkatern van het centraal examen zodat leerlingen deze beschikbaar hebben bij het maken van de examenvragen. Wij horen graag uw mening over dit voornemen. We verzoeken u dan ook vriendelijk om bijgaande enquête, onderaan deze mailing, in te vullen.

    Let op: Invullen voor 22 december!
    Toelichting op de enquête

    Direct naar de enquête

    Webinars historische contexten havo

    Afgelopen eindexamen zijn de nieuwe historische contexten havo voor de tweede keer afgenomen. Wil je samen met collega’s ervaringen uitwisselen en nieuwe inspiratie opdoen? Of ga je de historische contexten voor het eerst geven en wil je inhoudelijke en didactische verdieping? Volg dan de webinars van de Universiteit Utrecht.
    In deze webinars behandelen we de basiskennis van de historische contexten. Ter voorbereiding kijkt u vier filmpjes waarin de contexten per deelvraag inhoudelijk worden toegelicht door een expert en in het webinar bespreken wij met maximaal 12 docenten de didactiek.

    Donderdag 19 januari, webinars havo met Hanneke Tuithof en Niels Reessink:
    - 15.00 – 16.30: Britse Rijk met Jaap Verheul.
    - 17.00 – 18.30: Nederland met o.a. James Kennedy.

    Schrijf je nu in! U kunt zich inschrijven via onze website. Na het ontvangen van een bevestiging ben je verzekerd van deelname. De kosten per webinar bedragen 99 euro.
    Vragen? Mail daar naar: Nascholing-GKG@uu.nl .
    Benieuwd naar de rest van ons aanbod? Kijk op: www.uu.nl/nascholinggeschiedenis  

    De stamhouder (de serie)

    Vanaf 1 januari 2023 zend AvroTros De stamhouder uit. In deze achtdelige serie maken we kennis met de familie Münninghoff, waarvan kleinzoon Alexander langzaam maar zeker de oorlogsgeheimen van het gezin ontrafelt. De serie is een verfilming van de gelijknamige biografie van journalist Alexander Münninghoff, die in 2014 verscheen. Zijn verhaal beslaat drie generaties Münninghoff; hijzelf, zijn vader Frans en zijn grootvader Joan. Wanneer Alexander de liefde van zijn leven Ellen dreigt te verliezen, gaat hij op onderzoek naar de rol van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    Het boek werd onderscheiden met de Littéraire Witteprijs en de Libris Geschiedenisprijs, en genomineerd voor de ECI-Literatuurprijs.

    Nadenken over een nieuw/vernieuwd curriculum

    Nadat ik, naar aanleiding van artikelen in Trouw, twee stukjes had geschreven over de vraag in hoeverre de (migratie)achtergrond van leerlingen en/of de actualiteit een rol zou moeten spelen (en zo ja welke), Suitte ik op een artikel op de website Practical Histories dat mogelijk ook een nieuw licht werpt op een nieuw curriculum:  From Diversification to Decolonisation: A realistic guide to decolonising your Key Stage 3 History curriculum

    Historisch denken en redeneren in examenvragen

    In onze lessen willen we leerlingen leren hoe ze historisch kunnen denken en redeneren, toch? En als dat zo is, dan wil je toch ook graag dat leerlingen tijdens het examen kunnen laten zien dat ze dat beheersen. In dit artikel bespreek ik de resultaten op enkele, mooie, vragen uit eerdere examens.  

    Slavernij

    In de geschiedenisles over slavernij is het verband met het heden snel gelegd
    De maatschappelijke discussie over het slavernijverleden van Nederland dringt door tot in de geschiedenisles. ‘We beginnen ons langzaam te realiseren dat het een verhaal van ons allemaal is.’
    Lees de hele rapportage van Eline van Suchtelen op de website van Trouw. 

    Colditz

    Bij uitgeverij Boekerij verscheen dit jaar het boek Colditz. Het waargebeurde verhaal over het streng beveiligde nazi-fort en de vele spectaculaire ontsnappingen. Keven Sprenger schreef naar uitleiding van dit boek een artikel op Historiek. Ook op de website IsGeschiedenis staat een artikel over Colditz.

    In de jaren zeventig maakte de BBC over deze talrijke ontsnappingen een tv-serie, die ook in ons land werd uitgezonden. Ik moet bekennen dat ik uitkeek naar elke nieuwe aflevering, maar me in die tijd niet bezighield met de vraag naar het waarheidsgehalte. Deze serie is nog steeds te zien op YouTube, maar helaas wel zonder Nederlandstalige ondertiteling. Mogelijk, voor een liefhebber, nog wel tweedehands te verkrijgen.

    Laatste recensies

    * De poorten van Europa
    Serhii Plokhy. De poorten van Europa. Een geschiedenis van Oekraïne. Vertaling van: ‘The Gates of Europe’ (maart 2021).Uitgeverij Querido, Amsterdam/L&M, Antwerpen, oktober 2022. 512 pagina’s, kaarten, chronologie, wie is wie, woordenlijst, register. Paperback, 23 x 15 x 4 cm, € 29,99. ISBN 978-90-214-6918-8.   


  • * Geopolitieke Atlas van Rusland.De geschiedenis van Rusland en de oorlog met Oekraïne in kaarten en infographics.  

  • Delphine Papin e.a. Geopolitieke Atlas van Rusland.De geschiedenis van Rusland en de oorlog met Oekraïne in kaarten en infographics. Vertaling van: Atlas géographique de la Russie. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Amsterdam/Lannoo, Tielt, november 2022. Paperback, 157 pagina’s, 22 x 23 cm, kaarten, grafieken, € 24,99. ISBN 978-90-468-3030-7.

    Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.