artikelen over geschiedenis didactiek

Opdrachten over de Spaanse griep

Deze opdrachten horen bij het artikel De Spaanse griep in Gasselte.

Opdrachten over de Spaanse griep 

 

Op mijn artikel over de Spaaanse griep in Gasselte, waar ik korte tijd gewoond heb, kreeg ik van verschillende familieleden de reactie dat deze griep ook onder voorouders van henzelf of van schoonfamilie slachtoffers had gemaakt. Dat bracht me op het idee dat het aardig zou kunnen zijn aan het artikel een opdracht voor het geschiedenisonderwijs te koppelen.

 

In deze opdrachten werken leerlingen o.a. aan hun informatievaardigheden en redeneervaardigheden. In opdracht 2 leren leerlingen een kort betoog te schrijven, waarin zij zelf gevonden gegevens vergelijken met gegevens uit het artikel.

 

Opdracht 1

Onderzoek met behulp van de website https://wiewaswie.nl/ hoeveel mensen er in jouw woonplaats stierven in elke maand van het jaar 1918 en verwerk de resultaten in eeen staafgrafiek. Gebruik de functie Uitgebreid zoeken.

 

Opdracht 2

Ga na of of de gevonden cijfers het aannemelijk maken dat er ook in jouw woonplaats sprake was van de Spaanse griep. Onderzoek vervolgens of deze resultaten passen in het verloop van de Spaaanse griep, zoals dat wordt beschreven in het artikel. Uiteraard moet je je antwoord toelichten met behulp van gegevens uit het artikel.

 

Opdracht 3

Vraag aan je ouders en/of grootouders naar de namen van familieleden (overgrootouders, betovergrootouders en oudouders (de ouders van je betovergrootouders) of probeer die zelf met behulp van Google of de website https://wiewaswie.nl/ te zoeken. Ga vervolgens na of er ook in jouw familie mogelijk mensen aan de Spaanse griep zijn overleden.

 

Opdracht 4

Een stelling: 'De Spaanse griep werd in Nederland aanvankelijk onderschat.'
Beredeneer, gebruik makend van het artikel, of je het met deze stelling eens bent.

Opdracht 5

De Spaanse griep trof vooral jonge mensen. Welke reden(en) worden hiervoor in het artikel genoemd?

 

Opdracht 6

De Spaanse griep eiste wereldwijd veel meer slachtoffers (zie het artikel) dan de Eerste Wereldoorlog. Bedenk of er een relatie zou kunnen bestaan tussen deze oorlog en het grote aantal slachtoffers van de Spaaanse griep.

 

 

  

Copyright Albert van der Kaap, 2019 

 


  •  

    u