Artikelen      Histoforum      Lesmateriaal      Community      Vaklokaal 

Columns

In de rubriek columns verschijnt op ongeregelde tijden een column over didactische of historische zaken.

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org      

Electronische artikelen

De New York Times on the Web heeft een rubriek Learning Network met een afdeling voor leerlingen en één voor docenten. In het docenten gedeelte vond ik een artikel dat aardig laat zien hoe internet op eenvoudige wijze iets kan toevoegen aan het lesgeven. Niet dat er wezenlijk iets door verandert, maar het voegt er net dat kleine beetje aan toe dat het nuttig maakt. 

In het artikel Skulls Found in Africa and in Europe Challenge Theories of Human Origins wordt uitgelegd hoe de vondst van enkele zeer oude schedels nieuw licht werpt op het ontstaan van de mens. Aan dit artikel is een idee voor een lesopzet gekoppeld. Op zich niets nieuws, leraren maken (maakten) altijd al zelf lessen bij artikelen uit de krant, al is het natuurlijk altijd handig als een ander het voor je doet. De meerwaarde zit in een kleine toevoeging.

Als een leerling op Vocabulary Is On klikt wordt een aantal, vermeend moeilijke, woorden en begrippen hyperlinks. Door er op te klikken wordt gelinkt naar het betreffende begrip in 'Merriam's Webster Collegiate@Dictionary'. Een goede docent vertelt uiteraard geregeld aan zijn leerlingen dat zij moeilijke woorden in teksten moeten opzoeken in het woordenboek, maar iedere docent weet ook dat dat maar zelden gebeurt. Een hyperlink in een tekst nodigt leerlingen, denk ik, eerder uit ook daadwerkelijk het begrip op te zoeken. Sterker nog, door een woord op deze manier te accentueren zal een leerling zich eerder afvragen of hij het woord wel kent.  

Klikken op Geography Is On legt een link naar landen en staten van de Merriam Webster Atlas. Hier geldt min of meer hetzelfde. Een land of plaats opzoeken in een atlas kan natuurlijk altijd, maar het kost wel de nodige moeite. Een klik op een hyperlink is een stuk eenvoudiger.
Misschien een idee voor de artikelen op de scholierensite van de NRC?

Naschrift

Deze column maakt fraai duidelijk hoe moeilijk het is om internet in de klas te gebruiken. Tenminste, als je in het lesmateriaal wilt linken naar websites. De beide Vocabulary is On pagina's bestaan niet meer en ook de speciale scholieren website van NRC is ter ziele. (mei 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 Columns


Copyright:  Albert van der Kaap