Artikelen      Histoforum      Lesmateriaal      Community      Vaklokaal 

Columns

In de rubriek columns verschijnt op ongeregelde tijden een column over didactische of historische zaken.

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org      

De Zoektocht

“Daders zijn slecht, slachtoffers zijn zwak... of zie je dat verkeerd?”

Lies Schippers werkt voor de Anne Frank Stichting en ontwikkelt lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs en voor lerarenopleidingen.

‘De Zoektocht’ is een educatief stripverhaal over de Holocaust, waarin de rollen van dader, helper, slachtoffer en toeschouwer centraal staan. Maar dan niet zoals leerlingen gewend zijn ze te zien. Want de daders zijn niet alleen monsters, de helpers zijn niet alleen goed en de slachtoffers slaan soms letterlijk van zich af. 

Via persoonlijke verhalen stimuleren we leerlingen na te denken over vragen als: ‘Waarom helpen?’ ‘Waarom meewerken?’ En vooral ook: ‘Waarom toekijken en niet ingrijpen?’ Want het gros van de mensen had tijdens de oorlog de rol van toeschouwer. Leerlingen zelf zitten ook vaak in deze rol.

De strip brengt verschillende dilemma’s die tijdens de oorlog speelden op een herkenbare en uitdagende manier in beeld. Herkenbaar omdat het concrete personages zijn die de keuzes maken. Uitdagend omdat deze keuzes het bestaande beeld van de leerlingen vaak op zijn kop zetten. Een Joodse jongen die een WA’er slaat? Een politieman die helpt bij razzia’s, maar ook een lieve vader is? Bepaald niet zwart-wit! Leerlingen reageren hier ook op: ze zien dat dingen anders in elkaar zitten dan ze dachten en bekijken de dingen even op een andere manier.

Daarbij komt: de stripvorm zorgt voor een lichte ingang op een zwaar onderwerp, zodat jongeren leren zonder dat ze het door hebben. Geen wonder dat De Zoektocht zo geliefd is onder leerlingen. Als docent kun je een sterke les rond de strip geven door bijvoorbeeld primair bronnenmateriaal te gebruiken of een ooggetuigenverhaal in de klas. Maar heb je daar de tijd niet voor dan is ‘De Zoektocht’ ook prima bruikbaar in een tussenuur.

Kortom: De Zoektocht is breed inzetbaar. Veel docenten gebruiken het al. En jij?

Lees meer op de Docentenportal van de Anne Frank Stichting

Bestel ‘De Zoektocht’ online 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 Columns


Copyright:  Lies Schippers